McCormick International Farmall DED-3

1954
3 cilinder diesel, 20 pk, 1631 cc, 1750 omw/min
8.652 exemplaren, 1953 – 1956, Duitsland

Informatie

In 1952 presenteerde IHC in Neuss de Farmall Diesel type DED. Deze tractor was onafhankelijk van de Amerikaanse moederorganisatie ontwikkeld en het begin van een lange rij van succesvolle IHC tractoren voor de Duitse en Europese markt. De DED werd in 1953 naast de DF 25 verkocht.

In de DED zat een 3 cilinder motor en met deze tractor begon het tijdperk van het zelfdragende motorblok, kenmerkend voor de IHC tractoren uit Neuss. De nieuwe DED verliet de fabriek in de bekende rode kleur en de kleur van de velgen wisselde van zilver naar wit. De wielen werden aan de tractor gemonteerd, in tegenstelling tot de Amerikaanse methode met steekassen. De brandstofpomp zat aan de linkerkant, de dynamo aan de rechterzijde.

De modellen DLD 2, DED 3 en DGD 4 volgden de DED op. Met deze drie nieuwe tractoren bood IHC in Neuss een serie van tractoren aan met vermogens van 14 pk tot 30 pk en dekte daarmee het belangrijkste deel van de markt. De aanduiding DLD 2 betekent „Deutscher Leicht Diesel“, waarbij het cijfer voor het aan cilinders stond. Met DED 3 werd „Deutscher Einheits Diesel“ aangeduid. De DGD 4, de „Deutscher Groß Diesel“, had 4 cilinders.

Voor de Duitse markt werden alle tractoren met een geveerde vooras geleverd. Voor de export werden de tractoren met kleine spatborden (olifantsoren) en een ongeveerde vooras geleverd. Alle modellen konden met een originele IHC maaibalk worden uitgerust. IHC Duitsland gebruikte de in eigen beheer in Neuss gebouwde motoren. Het model DD-99 werd in de DED-3 geplaatst.

Restauratie

De DED-3 van 1954 uit de collectie stamt uit Duitsland en is omstreeks 1985 in het bezit van Jan Drenthe gekomen. De tractor is voorzien van een riemschijf op de aftakas en heeft zogenaamde ‘olifantsoren’ als spatborden. Daarnaast is de tractor uitgerust met een DE-22-V maaibalk. De tractor is gerestaureerd.