McCormick Deering Little Genius No.9

1938
3 x 12” scharen, rondgaande tractorploeg, 510 kg
aantal exemplaren en bouwperiode onbekend, Frankrijk.

Informatie

De Little Genius No.9 werd door een tractor getrokken via een driehoekstang of hitch. Doordat de bestuurder via het touwtje een pal-mechanisme aan het linkerwiel in werking stelde, werd de ploeg uit het werk gelicht. Hierdoor werd de stand van de wielen ten opzichte van het raam gewijzigd, waardoor dit vervolgens omhoog kwam. Het achterwiel bleef op de grond lopen. Een rondgaande ploeg had naar rechts werkende risters. De machine werd geleverd op ijzeren wielen en gietijzeren puntstukken op het wiel van de palkast. Deze laatste waren ter voorkoming van doorslippen.

Standaard werd de ploeg op ijzeren wielen geleverd, maar luchtwielen waren tevens verkrijgbaar. In de Boeke prijscourant van 1956 wordt de Little Genius No.9 3-schaar met een diepgang van 30 cm, werkbreedte van 105 cm, een raamhoogte van 61 cm en een gewicht van 740 kg aangeboden voor ƒ 1920.

De machine werd geleverd compleet met zelfinstellende schijfkouters met voorschaartjes, een trekstang met automatische ontkoppeling, maar voor de reservescharen moest extra betaald worden.

Restauratie

De Franse Little Genius No.9 is omstreeks 1985 in het bezit van Jan Drenthe gekomen en komt uit de buurt van Witteveen. De ploeg is compleet gerestaureerd. De ring aan de buitenzijde van het grote wiel is om de ploeg rustig op harde ondergrond te kunnen laten rijden.