Geschiedenis Drenthe & Zn

Jan Bastiaan Drenthe (1926) werd in 1939 op 13-jarige leeftijd opgenomen in het bedrijf van zijn vader Arend Drenthe (1900-1977).

In 1928 had Arend Drenthe de smederij overgenomen van Ferdinand Westen op plaats 9 aan het Zuiderdiep te Valthermond. Arend was stelmaker, smid en rijksgediplomeerd hoefsmid. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog verkocht de familie Drenthe fietsen, radio’s, potten, pannen, emmers en wastobbes en werden in de smederij ploegen, cultivators en eggen gesmeed.

Vanaf 1950 maakte het bedrijf een enorme groei door vanwege de verkoop en reparatie van tractoren en landbouwmachines. De eerste tractoren kwamen vanwege het Marshallplan beschikbaar en binnen tien jaar had vrijwel elke Valthermondse boer een tractor.

Met de groei van het bedrijf hield de bouw van nieuwe loodsen en opstallen gelijke tred en waren op den duur zo’n 25 personeelsleden werkzaam bij firma Drenthe. Als gevolg van het wegkopen van personeel door de concurrentie eind jaren ’80, raakte het bedrijf in een neerwaartse spiraal die in 1994 tot sluiting leidde.

Thans biedt de voormalige smederij onderdak aan een unieke verzameling ploegen en graanmaaiers van vóór 1900 en oude tractoren. Wellicht wordt die collectie ooit nog eens de basis voor een Valthermonds landbouwmuseum.

(bron: Bedrijvig Valthermond, 150 jaar bedrijfsleven in een veenkolonie, 2003)