McCormick aardappelpoter

1955
1 rijig, volautomatisch, ijzeren wielen
aantal exemplaren en bouwperiode onbekend, Frankrijk en Duitsland

Informatie

De 1 rijige aardappelpoter werd door een paard getrokken. Deze machines werden zowel in Frankrijk als in Duitsland door Harvester gebouwd. De machine was voorzien van een corrector. De corrector op de McCormick aardappelpoter was de ronddraaiende schijf bovenop de machine. De pootaardappelen zaten in de grote bak en werden één voor één door middel van een ketting met lepeltjes naar boven gehaald. Bovenin viel de pootaardappel aan de andere kant naar beneden en op deze manier kwamen alle pootaardappelen op regelmatige afstand van elkaar in de grond. Het corrector mechaniek zorgde ervoor dat als er een keer geen pootaardappel op een lepeltje lag, er toch een pootaardappel in de grond kwam. Via een voelertje of tuimelaar werd namelijk gecontroleerd of er een pootaardappel naar boven kwam. Indien dit niet het geval was, dan kwam het mechanisme in werking. De landbouwer, die naast de machine liep om het paard te mennen, moest de schijf gevuld met pootaardappelen houden. De machine was leverbaar op ijzer of op luchtwielen.

Prijs in 1956 was ƒ 785. Voor dit bedrag werden twee stel bakjes geleverd, wisselkamwielen 7 en 9 tanden, kettingaandrijfwiel 12 tanden, 14” schijven, voorwagen en een 3 of 4 armige corrector. De afstand tussen de rijen was verstelbaar met sprongen van 5 cm, van 50 – 70 cm. De pootafstand in de rij bij een 3-armige machine 39 en 50 cm en bij een 4-armige machine 29 en 37 cm.

Er werd tevens een tractor getrokken twee rijige aardappelpoter aangeboden, de McCormick No.3.

Restauratie

De 1 rijige aardappelpoter in de collectie is niet gerestaureerd. De machine is uitgevoerd met ijzeren wielen. De machine heeft een 4-armige corrector. Jan Drenthe bezit ook een 1 rij poter op luchtwielen en een No.3 twee rijer.