McCormick aardappelrooier FA

1953
1 rij aardappelrooier, werprad systeem, voor paard
aantal exemplaren en bouwperiode onbekend, Frankrijk

Informatie

De één rij aardappel rooier werd door een paard getrokken. De landbouwer zat op de machine. De McCormick no. FA werd door Harvester in Frankrijk voor de Europese markt gebouwd.

Vergeleken met de handmatige oogst, waarbij men op de knieën over het veld moest gaan om de aardappels te “krabben’, was de FA een aanzienlijke verbetering. Het oogsten ging als volgt: allereerst werd het loof door de kleine torpedo aan de voorzijde opgelicht. Vervolgens werd dit door de ronde schijf afgesneden. Het grote licht gebogen horizontale mes sneed de aardappels los in de grond. De losgemaakte aardappels werden tenslotte door het werpwiel aan de achterzijde uit de aarde gehaald.

De machine werd geleverd op ijzeren wielen en gietijzeren puntstukken. Deze laatste waren ter voorkoming van doorslippen, waarbij voor het wegtransport een ring werd gemonteerd. De machine is voorzien van een wisselkettingwiel voor verschillende snelheden van de ster en is uitgerust met een voorwagen. In 1956 kostte deze machine ƒ 750.

Restauratie

De één rij aardappel rooier is volledig gerestaureerd in 2002. De machine is in 2000 in België gevonden en stamt uit 1953