McCormick Vertical Lift (No.3)

1915
graanmaaier
aantal exemplaren onbekend, 1896 – 1915, USA

Informatie

De McCormick Vertical Lift maaimachines zijn gebouwd van 1896 tot 1915. Een uniek aspect van deze machine was het mechanisme waarmee de messenbalk kon worden opgetild om obstakels zoals stenen te kunnen ontwijken. Via een constructie stond dit mechanisme in verbinding met de tandwiel koppeling, zodat de machine automatisch stopte met maaien zodra de messenbalk omhoog ging.

IHC maaimachines konden worden uitgerust met een optionele afleginstallatie voor het maaien van graan en andere speciale gewassen. De optie omvatte een extra zitting boven het rechterwiel voor een tweede persoon bestuurder die het gemaaide graan van het lattenrooster harkte op het moment dat er genoeg was voor een bundel. Via een voetpedaal kon deze persoon het lattenrooster omhoog bewegen (om het graan te verzamelen) en naar beneden bewegen (om het graan te laten liggen).

Onder bepaalde condities gaf men de voorkeur aan het gebruik van een voorwagen in plaats van de lange balk. Deze laatste moest worden gedragen door de paarden. Een voorwagen reduceerde de zijdelingse krachten en verlicht het werk voor de paarden. De voorwagen is voorzien van een gietstuk waarmee een stang kan worden verbonden met de binnenkant van de messenbalk. De voorwagen kon met een korte of een lange paal worden geleverd, of zonder paal.

Restauratie

De machine in de collectie is in 1925 verkocht aan Trip, een boer in Valthermond door Arend Drenthe, de vader van Jan. In 1925 was het reeds een oude machine, maar werd verkocht als nieuw, vermoedelijk heeft de machine ergens een tijdlang in opslag gelegen.

De machine is intensief en langdurig in Valthermond gebruikt onder volle tevredenheid van Trip. De machine kan worden beschouwd als de oudste nog bestaande McCormick machine in Valthermond en de eerste McCormick machine van A.Drenthe & Zn. Voorzien van een originele afleginstallatie. De machine is volledig gerestaureerd in 1998.