McCormick Tractor Aardappelpoter No.3

1955
2 rijig, volautomatisch, voor tractor
aantal exemplaren en bouwperiode onbekend, Frankrijk en Duitsland

Informatie

De 2 rijige aardappelpoter No.3 werd door een tractor getrokken. De aandrijving geschiedde echter niet via de aftak-as, maar via de wielen van de pootmachine. Dit principe was gelijk aan dat van de door het paard getrokken één rijer. Deze aardappelpoters werden zowel in Frankrijk als in Duitsland door Harvester gebouwd.

De machine was voorzien van twee correctors. De corrector op de McCormick aardappelpoter was de ronddraaiende schijf bovenop de machine. De pootaardappelen zaten in de grote bak en werden één voor één door middel van een ketting met lepeltjes naar boven gehaald. Bovenin viel de pootaardappel aan de andere kant naar beneden en op deze manier kwamen alle pootaardappelen op regelmatige afstand van elkaar in de grond. Het corrector mechaniek zorgde ervoor dat als er een keer geen pootaardappel op een lepeltje lag, er toch een pootaardappel in de grond kwam. Via een voelertje of tuimelaar werd namelijk gecontroleerd of er een pootaardappel naar boven kwam. Indien dit niet het geval was, dan kwam het mechanisme in werking. De bediening van de pootmachine werd gedaan door een tweede persoon, die meereed op de machine. Deze stelde de hoogte in en zorgde er ook voor dat de twee corrector schijven gevuld met pootaardappelen bleef. De machine werd geleverd op ijzeren wielen.

Prijs in 1956 was ƒ 1395. Voor dit bedrag werden twee stel bakjes geleverd, wisselkamwielen 18 en 22 tanden, met ketting-aandrijfwiel, 18” schijven, met tractor hitch (zonder voorwagen) en 4 armige corrector. De afstand tussen de rijen was verstelbaar met sprongen van 5 cm, van 55 – 80 cm. De pootafstand die met bovengenoemde kamwielen verkregen werd, was 28 en 35 cm.
Er werd tevens een door paarden getrokken één rijer aangeboden.

Restauratie

De No.3 twee rijige aardappelpoter in de collectie is niet gerestaureerd. De machine komt van de Veluwe en is in het bezit gekomen in 1984. Jan Drenthe bezit ook twee 1-rijige aardappelpoters, op ijzeren wielen en op luchtwielen.