McCormick New 4

1903
maaimachine,
aantal exemplaren onbekend, 1896 – 1915, USA

Informatie

Omstreeks 1900 waren de maaimachines zover ontwikkeld dat alle belangrijke ingrediënten aanwezig waren. De IHC-maaimachines die in de brochures werden getoond, bestonden al enige decennia in deze vorm en werden in Amerika „Vertical Lift “ of „Little Vertical Lift genoemd. Onder deze naam waren deze machines bij de Europese boeren goed bekend.
Een advertentie van McCormick stelde dat “in 1898 er 25,000 meer bestellingen waren dan dat er New 4 maaimachines beschikbaar waren”.

Gebouwd van 1896 tot 1915 waren de New 4 maaimachines het meest geschikt voor een redelijke vlakke ondergrond. De machines waren uitgerust met de meeste voorzieningen van de Vertical Lift machine, zoals een verstevigd frame, verbeterde lagering en messen die lang meegingen. Ze misten echter de voorziening voor het omhoog en omlaag doen bewegen van de messenbalk, zoals in de Vertical Lift modellen.

Restauratie

Het New 4 model in de collectie dateert van ongeveer 1905. Het feit dat het reeds is voorzien van IHC logo’s in het frame geeft aan dat de machine is gemaakt na het formeren van International Harvester in 1902. De machine is volledig gerestaureerd, complete met pin-striping en belettering. De machine komt van de Veluwe.