McCormick International Farmall D-430

1956
4 cilinder diesel, 30 pk, 2175 cc, 1900 omw/min
8.231 exemplaren, 1956 – 1962, Duitsland

Informatie

In 1956 presenteerde IHC de nieuwe D-Serie Farmall tractoren. Deze serie bestond uit de modellen D-212, D-217, D-324 en D-430 en was een verdere ontwikkeling van de voorgangers, zoals de Farmall DED-3.

Uiterlijk onderscheiden de nieuwe Farmall tractoren zich van de voorgangers door de hoekige motorkap en grille met daarop het verchroomde IH-logo. Aan de zijkant van de motorpak zaten langwerpige verchroomde platen met de opschrift „McCormick International Farmall“. De koplampen zaten voor het eerst helemaal vooraan de tractor.

De 3- en 4-cilinder modellen, die in het begin alleen leverbaar waren met de IH 6+1-versnellingsbak, konden vanaf 1957 ook met de „IH-Agriomatic“ 8+2-versnellingsbak geleverd worden.

De „IH-Agriomatic“ was destijds een baanbrekende technische ontwikkeling. Hiermee was het mogelijk aftakas aangedreven machines, zoals binders, maaidorsers, hakselaars, balenpersen en maaibalken op zeer eenvoudige wijze aan wisselende werkomstandigheden aan te passen. Een lichte beweging aan de hendel van de „IH-Agriomatic“ veranderde de rijsnelheid van de tractor, terwijl daarbij de aftakas constant bleef doordraaien. Het grote voordeel: niet meer hoeven te stoppen vanwege verstopte en overbelaste machines, omdat met de „IH-Agriomatic“ de machine zichzelf kon vrijwerken. Het wijzigen van de rijsnelheid gebeurde traploos en de tractor kon zelf tot stilstand worden gebracht.

Alle modellen konden met een originele IHC maaibalk worden uitgerust. De serie bleef in deze vorm tot 1966 in productie.

Restauratie

De restauratie van de D-430 uit de Collectie is in 2004 gereed gekomen. Daarvoor was de tractor sinds 1970 in het bezit geweest van Jan Drenthe. Deze D-430 is een vroeg exemplaar, wat te zien is aan bijvoorbeeld het koppeling pedaal. De tractor is door zijn eigenaren altijd goed onderhouden, want er hoefde weinig aan gerestaureerd te worden. De tractor is voorzien van een riemschijf en een DE-22-VH maaibalk.