McCormick International D-430

1958
4 cilinder diesel, 30 pk, 2175 cc, 1900 omw/min
8231 exemplaren, 1956 – 1962, Duitsland

Informatie

In 1958, bij het 50-jarig jubileum van de fabriek in Neuss, presenteerde IHC de nieuwe tractor modellen. Allereerst werden de nieuwe typen D-214, D-217 en D-440 geïntroduceerd. Iets later volgden de gewijzigde modellen D-320, D-324, D-430 en D-436. De naam Farmall werd op deze serie tractoren niet meer gebruikt. Daarnaast werd de omschrijving op de motorkap aangepast, door geprofileerde aluminium platen met daarin de tekst „McCormick International“. De letters „McCormick“ waren zwart en de letters „International“ donkerrood.

De „D“ in de aanduiding stond voor de productie herkomst Duitsland. Producten uit Frankrijk hadden een „F“ in de type omschrijving (bijvoorbeeld de F5-91 balenpers), engelse producten hadden een „B“ (bijvoorbeeld de B-45 balenpers) en de „S“ stond voor Zweden. Verder gaf de type aanduiding met het eerste cijfer het aantal cilinders aan en de laatste twee cijfers het vermogen in DIN-PS aan.

Bijzonderheden van de serie waren: eenvoudiger verwijderen van de motorkap door het loskoppelen van 4 rubbers; verbeterde en lichtere besturing; nieuw hydraulisch systeem met een niet langer buiten geplaatste hefcilinder voor preciezere werking. Ook kreeg de brandstoftank een nieuwe vorm. De tank was niet langer een platte over de motor liggende tank, maar een brede en diepe tank achter de motor. Hierdoor kon men onderhoud en kleine reparatie werkzaamheden aan de motor uitvoeren, zoals kleppen stellen, verstuivers uitwisselen of cilinderkopbouten nastellen, zonder daartoe eerst de tank te hoeven verwijderen.

IHC Duitsland bouwde zelf motoren en in de D-430 plaatste men de DD-132.

Restauratie

Deze D-430 is door de firma A. Drenthe & Zn. lange tijd gebruikt als werktractor in en om het bedrijf. De voorlader kon voor diverse doeleinden worden gebruikt. Ook nu wordt deze tractor nog gebruikt als er diverse klussen geklaard moeten worden.

De tractor is origineel van Jan de Jonge uit Valthermond geweest en stamt uit 1958. De restauratie is gecompleteerd in 2003.