McCormick Deering No. 6 LT

1950
tractor-binder, licht model, 6 voet
aantal exemplaren en bouwperiode onbekend, Duitsland

Informatie

Door de toename van de tractoren in de landbouw bood IHC naast paardenbinders ook tractorbinders aan. Bij de tractorbinder werden alle bewegende onderdelen, zoals het mes, doeken en knoopapparaat door de aftakas van de tractor aangedreven. Met maaibalken tot 2,40 m breedte, in combinatie met een gelijkmatige en hoge werksnelheid garandeerden oogsten tot 12,5 ha per dag.

Harvester adverteerde in 1955 met deze binders onder de slagzin: “Goed weer … slecht weer …, onverstoord gooit de McCormick perfect gebonden schoven uit! “
De No. 6 tractor binder werd gebouwd in de fabriek te Neuss, Duitsland. De machine werd aangedreven door de tractor via de aftakas. De machine kon worden geleverd als 5 of 6 voet rechts of links snijdend.

Standaard werden de hoofd- en transportwielen op ijzer geleverd en het graanwiel op lucht. Tegen meerprijs kon het hoofdwiel (ƒ 258) en de transportwielen (ƒ 204) op lucht worden geleverd. De machine had een lange bindarm (30”) en brede rubber doeken. Nieuwprijs in 1955 voor een 6 voet No.6 LT binder was ƒ 3520. Een roterende buitenverdeler verhoogde de prijs met ƒ 445 en een schovendrager kostte een aanvullende ƒ 90. Arenheffers konden in lichte (ƒ 11.30) en in zware (ƒ14.50) uitvoering worden bijgeleverd.

Restauratie

De No. 6 LT binder in de collectie is volledig gereconstrueerd en moet nog worden geschuurd en geverfd. De doeken zijn van rubber. De machine komt van Max Braam uit Valthermond en dateert van omstreeks 1950.