Deering No. 3

1924
binder, 6 voet,
aantal exemplaren en bouwperiode onbekend, USA

Informatie

In tegenstelling tot maaimachine met aflegger, produceerde de zelfbinder kant en klare, gelijkmatige gebonden schoven. Er werden door Harvester diverse modellen aangeboden, met mesbreedtes van 1,20 tot 2,15 m. De in de loop der tijd voortdurend verbeterde binders waren zeer licht en konden worden getrokken door 2 of 3 paarden. Het in de loop van tientallen jaren geperfectioneerde McCormick- en Deering knoopapparaat bleef de ziel van de binder. Het originele IHC bindertouw en de uit beste katoen gemaakte binderdoeken garandeerden daarnaast een storingsvrije operatie.

De nieuwe zelfbindermodellen van de 30er jaren kregen een sterker frame, omdat meer en meer de paardenbinders achter tractoren werden geplaatst en hierdoor grotere eisen aan het frame werden gedaan.
International Harvester Company beweerde in 1917 dat de Deering binder het resultaat was van ‘de ervaring opgedaan in het bouwen en verkopen van bijna 2 miljoen binders’.

Een voorwagen of steunwiel was standaard uitvoering op de acht voet binder, en kon tegen meerprijs worden geleverd op de kleinere modellen.

Hoewel de verschillende benamingen bij IHC begin 20-er jaren waren samengevoegd onder de merknaam McCormick-Deering, werden Deering binders tot 1937 onder hun eigen naam verkocht. In 1921 kostte een Deering acht voet binder $222.

Restauratie

Het model in de Jan Drenthe collectie is een zes voet No. 3 Deering binder. Het heeft geen voorwagen, maar een klein origineel IH steunwiel. De binder is in 1995 in Frankrijk gevonden en op de bindtafel is gestencild ‘Importe de Etas Unis’, wat betekent geïmporteerd uit Amerika.

De binder is in originele staat en dateert van 1924. De originele katoenen doeken zijn er nog bij en verkeren ook nog in goede staat. De machine is nooit veel gebruikt en heeft heel lang in een schuur bij de eerste eigenaar Jean Claude Laurie in de bergen in de Drôme, Frankrijk gestaan. De machine ziet er nog erg mooi uit en blijft daarom ongerestaureerd.