Chattanooga F-50 Reversible

1915
24” schijf, links- en rechtswerkende getrokken 1-schijf paardenploeg, 220 kg.
aantal exemplaren onbekend, 1905 – 1925, USA.

Informatie

Harvester’s 1919 overname van de Chattanooga Plow Company gaf IHC een nieuwe fabriek Chattanooga Works genoemd. De onderneming had een goede reputatie met het produceren van landbouwmachines en was een aanwinst voor IHC.

Chattanooga leverde een omkeerbare schijf ploeg gedurende de twintiger jaren. Het omkeerbare idee was een exclusief Chattanooga ontwerp. Het is een één-schijfs-paardenploeg met een grote holle schijf. De ploeg staat op drie wielen: één loopt bovenover, de andere twee lopen achterelkaar door de voor. Vanaf de zitting kan de bestuurder met een hendel de wielen in de voor iets verstellen, waardoor de ploeg iets smaller of breder ploegt. Het zou de voorloper van een varioploeg kunnen zijn.

Het ploeglichaam en de zitting plus dissel zijn draaibaar op het frame gemonteerd en door middel van twee halve tandwielen met elkaar verbonden. Op de wendakker liet men de paarden een halve cirkel om de ploeg lopen en ontgrendelde de bestuurder met het voetpedaal de draaibare zitting en het ploeglichaam. Het paard staat dan aan de andere kant van de ploeg en men ploegde zo weer de andere kant op. Een groot voordeel van deze ploeg was dat op heuvels alle voren naar één zijde konden worden geploegd.

Uitgevoerd met een 24-inch schijf kostte de ploeg destijds $ 81.

Restauratie

De Chattanooga F-50 Reversible Ploeg in de Jan Drenthe collectie komt uit Fredericksburg, Texas. De ploeg is daar in 1999 gekocht en naar Nederland verscheept in hetzelfde jaar.

De ploeg is volledig gerestaureerd, maar mist nog de schraper voor op de schijf. De ploeg dateert van voor 1919, voor de overname door Harvester, gezien het ontbreken van IHC-logo’s in de gietstukken.